top of page

Misterul banilor de la nunta

Ai o suma relativ mare de bani sau poate cea mai mare ever si ..ce faci cu ea? Pai ce fel de intrebare ii asta, ii cheltui, pe toti! Afla ce ar trebui sa faci cu banii!

Departe de mine gandul sa-ti cer socoteala pentru proprii tai bani, insa am observat ca exista un mister total in jurul banilor primiti la nunta.

Nu stii de unde ii ai, nu stii incotro s-au dus!

Multi dintre participantii la seminariile mele “invinovatesc” banii de nunta pentru cele mai mari si mai grave prostii financiare facute. Oare isi dau seama ca se acuza singuri?

Totusi, sa vedem unde si de unde apar problemele si care sunt situatiile de care trebuie sa va fertți sau alternativele mai putin paguboase.

1. Ai o suma relativ mare de bani sau poate cea mai mare ever si ..ce faci cu ea? Pai ce fel de intrebare ii asta, ii cheltui, pe toti! Platesti datoriile ramase dupa somptuoasa nunta si apoi iti duci sotul/soția macar 2 saptamani in Tenerife. Suna cunoscut?

2. Ai o suma relativ mare de bani si…ce faci cu ea? Pai iti cumperi o masina si/ sau o casa. Daca lucrurile ar ramane la nivelul acesta, zau ca nu m-as supara chiar asa de tare, daaaaar in acest caz banii sunt folositi ca avans pentru imprumuturile uriase pe care vi le asumati pentru urmatoriii 20, 30 de ani. Va legati de un credit si de niste betoane care nici macar nu va apartin, pe scurt va mutati in chirie la banca.

3. Ai o suma relativ mare de bani si ce faci cu ea? NIMIC

Luna de luna, zi de zi, va aprovizionati cu bani pentru traiul zilnic. Pe principul o viata ai, s-o traiesti bine, iti cumperi o plasma, mobila noua si tot felul de gadgeturi care iti vor face cu siguranta viata mai usoara. Glumesc, bineinteles, pentru ca nici televizorul si nici telefonul sau mobila nu vor produce niciodata bani.

4. Ai o suma relativ mare de bani si ce faci cu ea? O cresti, incerci sa multiplici acei bani intr-o perioada de timp mai indelungata.

Am lasat aceasta situatie spre final pentru ca este cea mai putin intalnita. Fie te asociezi cu un prieten si demarezi o afacere, cumperi teren pe care il arendezi, o garsoniera care iti va aduce venit pasiv toata viata, sau iti faci un depozit bancar pana gasesti o modalitate de a folosi acei bani, oportunitati exista ceea ce lipseste este vointa.

Dar tinerele familii de pe la noi refuza sa-si asume astfel de riscuri si le este frica sa nu piarda banii. Ironic nu-i asa?

La final trei sfaturi cheie pentru tinerii casatoriti in legatura cu banii si gestionarea lor

  • Utilizati un buget pentru nunta si incercati sa va incadrati in cheltuielile planificate. Cum se intampla cu majoritatea bugetelor, cheltuielile vor fi depasite iar veniturile nu vor fi realizate. Un exemplu de buget pentru nunta putetiți gasi aici

  • Faceti o lista cu valoarea exacta a banilor si darurilor primite la nunta si de la cine au venit acestea. Unele din ele vor trebui returnate in urmatorii ani.

  • Minim 50% din valoare banilor castigati la nunta va recomand sa-i investiti in ceva care poate produce bani pentru voi in viitor si care sa va creasca averea neta a familiei.

In speranta ca am mai rezolvat un mister financiar, si am ajuns, din nou, la concluzia ca lipsa educatiei financiare sau mai bine zis copierea modelelor gresite dublata de o defectuoasa administrare a finantelor personale sunt de vina pentru problemele cu banii.

Si daca tot se apropie sezonul de nunti, eu zic sa aveti grija ce faceti cu banii.

Teoretic, cinstea de la nunta ar trebui sa va ajute sa aveti un inceput frumos in viata…nu sa-i aruncati intr-un vartej financiar pentru urmatorii 20-30 de ani.

Tu ce o sa faci cu banii de la nunta?

Articol preluat de pe www.burcash.ro


© 2014 by Le Ador created with Wix.com

bottom of page